úterý 19. ledna 2016

VEGALITÉ - pour tout le monde

Nemusíte být zrovna veg, ale zejména po svátcích občas dostanete chuť na lehké, zdravé jídlo bez masa. A nebo prostě máte chuť experimentovat a zkusit něco jiného. Díky bohu se to teď v Brně restauracemi, které tyto chutě uspokojí, jen hemží. Jenže znáte to ... pak přijde TEN problém. Kde si dát jídlo, na které mám zrovna chuť, ale zároveň tam budou mít dobré piví? V tomto případě je řešení jen pár minut pěšky od centra - Vegalité na Slovákové.


Vegalité nabízí nejen skvělou kuchyni za absolutně bezkonkurenční ceny, zajímavé koncerty, vzdělávací akce, přednášky a uvolněnou pohodovou atmosféru, ale hlavně ochutnávky pivních speciálů. Koncept Vegalité funguje už od roku 2009 a funguje moc dobře. Restaurace nedávno oslavila 5-ti leté výročí na Slovákové (předtím fungovala nějakou dobu na Cejlu) a je to jeden z mála podniků, který se otevřel dávno předtím, než vypukl boom veg restaurací. 

Pivo

Stálice na čepu vás asi neuchvátí (Krušovice, Starobrno, Dudák, Král Šumavy), proto doporučuji návštěvu ve čtvrtek, kdy se tu pořádají pravidelné ochutnávky. 


Pro představu v lednu:


7. 1. MANNER 12° 35Kč
(světlý nefiltrovaný, třikrát chmelený ležák, 4,9 %, pivovar Manner, Bohdalice)
14. 1. MAID 12° 39Kč
(polotmavý ležák 5,0 %, 26 IBU, Řemeslný pivovar Clock, Potštejn) 
21. 1. WINTER TALE APA 14° 39Kč
(svrchně kvašený speciál 5,0%, 40 IBU, pivovar Bukovar, Dolní Bukovsko) 
28. 1. VSACAN 11° 35Kč
(světlý ležák 4,0%, 25 IBU, pivovar Valášek, Vsetín)

Veg ALE

Jako takovou zajímavost mají v láhvi bezlepkové pivo Celia (ocení bezlepkáři, kteří si chtějí posedět u piva s partou) a na nedávných 5-tých narozeninách jsme mohli ochutnat speciální piva:

11° VEG ALE (čti vegál) - polotmavé pivo se sladovo-chlebovou chutí
12.6° VEG AGE (čti vegáč) - polotmavý turbo ležák, IBU 46
15° VEG FIVE (čti vegfajv)- narozeninový ESB (extra strong bitter) 

Mimochodem stejně jako pivní čtvrtky, pořádají i koktejlové pondělky.

Robi ražničí s bramborovo-hráškovou kaší

Jídlo

Nečekejte salát! Ve Vegalité ochutnáte nejen náhražky masa a rostlinou obdobu české kuchyně (jejich svíčková je nezapomenutelná), ale i luštěninová a zeleninová jídla, smažené sýry (pro ty co se rostlinné stravě brání za každou cenu), těstoviny, i menší chuťovky jen tak k pivu. No a v létě dělají domácí ledňáky! 
Nakoukněte do jídelního lístku

Svíčková s tofu, bulgurem a brusinkami

Prostředí

V podniku vždy panuje ohromně přátelská atmosféra. Obsluha pobíhá mezi zvláštní, zábavnou směsí alternativních dlouhovlasých lidí, studentů, co přišli na levné jídlo a potetovaných hudebních nadšenců, čekajících na večerní koncert.

Hrášková polévka


Věřím, že tady se bude líbit i zarytým masožravcům. No a když ne, aspoň vyzkouší něco nového. :)

Vegalite Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Žádné komentáře:

Okomentovat